• FELSEFE
    Felsefe, düşünme üzerine bir düşünmedir. Felsefe, varlığın ilk ilkelerinin bilimidir. Özel bilimlerden kazanılan tüm bilgilerin eleştirisini ve sistematizasyonu işini gerçekleştiren en genel bilim, bilimlerin bilimidir. Daha ayrıntılı ve daha geniş kapsamlı bir felsefe tanımı, felsefenin dünyanın genel doğası, bilgi ve hayatın yaşanma tarzıyla ilgili, özü itibarıyla akla dayanan, önemli ölçüde sistematik, eleştirel bir düşünüş olduğunu ifade eder. Buna göre, felsefenin konusu "nihai ve en yüksek şeyler", genel olarak varlık, bir bütün olarak evrenin kendisini ya da insanın eylemlerini, yaşamını ve yazgısını en temelli bir biçimde etkileyen şeylerdir. Varlığı bir yönüyle ya da belli bir bakımdan ele alan bilimlerden farklı olarak, felsefe, varlığı bir bütün olarak ele aldığı, varlığı varlık olmak bakımından incelediği, olanı betimleyen bilimlerden farklı olarak olması gerekene yöneldiği için, konularına uygun düşen yöntem ya da yöntemleri kullanır.
    (Ahmet Cevizci, Felsefe Sözlüğü)

  • FELSEFECİ
    Felsefecinin temel amacı, felsefe okumak ve felsefeyi bilmek değil, felsefe yapmaktır. Yaşamı ve düşünceleri, merak ve şüphe ile doludur. Yaşamı ve sorunlarını; bilgi, algı ve sezgi gücüyle görür. Düşünce ve üretimleri, sorgulayan bir zihnin ürünüdür. Yaşamı ve konularını bütün yönleriyle ele alır, irdeler. Düşünceleri hem kurucu, hem çözümleyicidir. Sorunlarla karşılaşmaktan ve sorunlarla uğraşmaktan korkmaz. İnsan yaşamıyla ilgili her konuyu evrensel niteliği ile düşünür, irdeler, çalışır. Yaşamla ilgili konuları çok boyutlu olarak görür ve her boyutuyla anlamaya çalışır. Her konuyu eleştirel bakış açısıyla düşünür ve akıl temelli düşünceyle sorgular. Şeylerin, niçin “oldukları gibi olduklarını” merak eder, araştırır. Bilgi, deney, algı ve sezgi sonuçlarından oluşan düşüncelerini analiz eder, çözümler. Varlık, bilgi ve değer gibi konularda yaşamın anlamıyla ilgili yeni sorular sorar, sorulmuşları çözümlemeye çalışır. Çözümlenmiş araçlardan yararlanarak dünyayı yeniden kurar, yaşamı yeniden biçimlendirir, yeni düşünce sistemlerinin altyapısını oluşturur. Basit algılardan, karmaşık düşünce sistemlerine kadar “insan yaşantısı” içerikli her olgu, felsefeciye düşünme ve çalışma konusu oluşturur.
    (Mahmut Özturan, felsefem.net)

  • PHAISTOS DİSKİ (Felsefe Taşı)
    Phaistos Diski, 15 cm çapında pişmiş toprak bir tablet olup, 3 Temmuz 1908’de Girit’in güney sahillerine yakın Phaistos’daki Minos Sarayı’nda yapılan kazılarda ele geçmiştir. Arkeolojinin en büyük bilmecelerinden biridir. Ne üretildiği yer ne de üzerindeki yazıtın anlamı belirlenememiştir. Disk, Bronz Çağı’nın en ünlü buluntularından ve Akdeniz arkeolojisinin en büyük bilmecelerinden biridir. Üzeri ayrı mühürlerle basılmış, helezon şeklinde yerleştirilmiş 240’dan fazla insan, hayvan ve bitki motifiyle süslenmiştir. Sadece yazı değil, dil de Luvi dili ile büyük benzerliğe sahiptir. Karmaşık yapım tekniği ve hareketli yazı karakteri bu diskin emsalsizliğine aykırı görünür. Yeniden kullanılabilir mühürlerin birden fazla, hatta sık sık kullanılması beklenir. Yazı yönü ve dili de dâhil olmak üzere, diskle ilgili her şey tartışmalıdır.
    (Luwian Studies, luwianstudies.org)

  • FELSEFE DİSİPLİNLERİ
    1. Varlık Felsefesinin (Ontoloji)
    2. Bilgi Felsefesinin (Epistemoloji)
    3. Ahlak Felsefesinin (Etik)
    4. Bilim Felsefesi Konusu Ve Problemleri
    5. Din Felsefesinin Konusu Ve Problemleri
    6. Sanat Felsefesi (Estetik)
    7. Siyaset Felsefesi

  • Akademi sayfamıza bilgiler eklemeye devam edeceğiz.